börja med aktier

7 bra tips när du vill börja med aktier

Vill du börja med aktier och investera på börsen?
Jag tar för givet att suget finns eftersom du är här och läser denna artikel, men du kanske inte riktigt vet hur du ska göra?
I början kan kännas som att det är mycket att lära sig och mycket som man skall tänka på. Men det är egentligen väldigt enkelt.
Ta det i din egen takt, men börja. Känner du dig tveksam så fråga! Det finns inga dumma frågor och det finns många som gärna hjälper till. Alla har varit nybörjare någon gång, men våga börja!

Här nedanför följer några tips som kan hjälpa dig att lyckas med dina investeringar på börsen. Och när du läst klart dessa tipsen så rekommenderar jag att du läser artikeln Aktier för nybörjare.


Börja med aktier

Innehåll:


Välj och analysera aktier själv

Det är lätt att fångas av diverse rekommendationer eller inlägg på sociala medier. Folk lovar vitt och brett att just deras case är nästa raket.
Visst kan du få en vägledning vad som kan vara värt att investera i, om källan är trovärdig. Men det är viktigt att du gör din egen bedömning och analys innan du investerar dina pengar.
Lär dig läsa bolagens kvartals- och årsrapporter så du kan skapa dig en egen bild av bolagets finansiella ställning och utveckling.  Läs på om aktien du har som avsikt att köpa. Du kan läsa på företagets hemsida och även ta en kik på tex Avanza där du kan läsa om själva aktien.

Gör din egna aktieanalys
Gör din egna aktieanalys

Skapa dina egna investeringsregler


Investeringsregler och aktiestrategier är bra för att påminna dig själv hur du skall agera i vissa situationer och guida dig så du handlar rätt med dina investeringar.
Det är mycket lätt att man dras med i sina känslor och låter dessa styra vilka beslut som du tar med dina investeringar.
Det är i dessa situationer som du skall gå tillbaka och titta på de investeringsregler du har satt upp för att få vägledning om hur du skall agera. 

Dina regler bör innefatta när och hur du får göra omplaceringar i portföljen.
Ett eller flera av dina innehav har kanske börjat ta för stor del av portföljvärdet och du  funderar på hur du ska allokera om innehaven på bästa sätt.

skapa dina investeringsregler och aktiestrategier
Skapa dina investeringsregler och aktiestrategier

Handla bara aktier för pengar som du har råd att förlora


Det finns alltid en risk med att handla med aktier. Du ska vara beredd på att förlora en del eller hela ditt kapital. Investera därför bara de pengar som du faktiskt har råd att förlora. Tänk även på att ha en lång tidshorisont i din investering. Man brukar rekommendera att du inte ska behöva pengarna inom de närmsta 5 till 10 åren.


Sprid dina risker och lägg inte alla ägg i samma korg


Sprid ut riskerna genom att investera i ett antal olika bolag. Kan du även sprida ut dem över olika branscher så är detta ännu bättre. På så sätt kan de aktier som går bra väga upp för de som eventuellt går dåligt. 
Ett tips är att ha en aktieportfölj med 10-15 olika aktier.


Spara regelbundet


Sparar du regelbundet sprider du också risken, eftersom du köper både i upp- och nedgång. Investerar man varje månad så kommer man vid en börsnedgång att få köpa till lägre och lägre aktiekurser.  Det innebär ju också att du får fler antal aktier för pengarna du investerar.
När kurserna väl återigen stiger går det fortare att få avkastning. Historiskt sett så återhämtar sig börsen alltid från sina fall.


Investera inte med lånade pengar


Att investera med lånade pengar avråder jag ifrån. I vart fall tills dess att du känner dig trygg med vilka risker det kan medföra.
Belåning kan öka avkastningen på ditt kapital när börsen går bra och kurserna stiger. Men risken finns att hela eller stora delar av ditt kapital försvinner vid en nedgång.


Sätt upp mål för ditt sparande. Varför sparar du? Vad sparar du till?


Du skall ha ett mål med ditt sparande. Har du ett mål uppsatt så minskar risken att du tappar motivationen med dina investeringar.
Du kanske vill spara till något specifikt som en bostad eller en fin bil. Det kan också vara så att du sparar till pensionen eller för att du vill bli ekonomiskt oberoende. Oavsett så är det viktigt med att du har specificerat dina mål med dina investeringar.


Sammanfattning

Om vi sammanfattar ovan lite så förutom att våga ta steget och börja med aktier så kan man tänka på nedan:

Har ni några funderingar eller frågor om detta inlägg så kommentera gärna nedan 🙂


Senaste inlägg:

Inlägg skapade 16

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen