Investera i fastigheter

Investera i fastigheter [GUIDE]

Att investera i fastigheter kan vara framgångsrikt och har länge varit en populär form av investering.

När man tänker på fastighetsinvestering så är det nog många som tror att det bara handlar om att köpa en fysisk fastighet och spekulera i värdeökning eller uthyrning. Du kan till exempel direktäga fastigheter, investera i fastighetsbolag på börsen eller kanske låna ut pengar via så kallad Crowdfunding. Det finns flera sätt att få intäkter från fastigheter och vi kommer i denna artikel gå igenom ett par av dem. .

Vilken eller vilka metoder du väljer att använda dig av är upp till dig, denna artikels syfte är att ge dig några nya ideer på hur du kan investera i fastigheter. Värt att nämna är att beroende på metod så kan vinsterna men såväl riskerna både öka och minska. När du har läst klart denna artikel om att investera i fastigheter så kan du passa på att läsa artikeln Aktier för nybörjare för att få mer tips.

Detta inlägget innehåller Affiliatelänkar. (Disclaimer/Friskrivning)


Artikelns Innehåll:


Fördelar och Nackdelar med investeringar i fastigheter

Det finns många fördelar med att investera i fastigheter. Om du har gjort din efterforskning och kalkyl ordentligt så har du relativt låg risk med en hyffsat stabil avkastning. Förutom att du har skaffat dig en långsiktig investering så har du även möjligheten att kunna belåna din fastighet upp till 75%.

Fördelar:

 • Stabila intäkter
  Du får i regel stabila intäkter under en längre tid i form av hyror, utdelningar eller ränta.
 • Tillför en riskspridning
  Investering i fastigheter kan ske som en riskspridning till övriga investeringar. Värdet på en fastighet har inget starkt samband med en börsutveckling eller konjuktur.
 • Belåningsmöjlighet
  När du direktinvesterar i en eller flera fastigheter så kommer du förmodligen kunna ha möjlighet att belåna dessa. Man kan sedan använda belåningen till andra investeringar.
 • Hög ränta till låg risk
  Man räknar att avkastningen på fastigheter generellt ligger på ca 5-10%. Det ger en bra avkastning i förhållande till risken.
 • Inflationskompensation
  Att investera i fastigheter är ett bra sätt att kompensera inflation. Om inflationen ökar så innebär det att även priser och hyror på fastigheter ökar.  Nackdelar:
 • Risk att räntan går upp
  När det sker ränteförändringar så är fastighetsbranschen en av de branscher som påverkas hårdast. I regel så finns det stora lån kopplade till investeringar i fastigheter och vid en räntehöjning så kommer även räntekostnaden att öka.
 • Fastighetskrasch
  Vi är många som kommer ihåg den internationella finanskrisen som pågick mellan 2008-2009. Grunden till denna krasch var att fasighetsmarknaden havererade i USA. Belåningar ökade och till slut kunde inte privatpersoner betala tillbaka.
 • Bolagsrisker

Direktägande av fastigheter

En väg till intäkter och avkastning är att äga och hyra ut fastigheter. Det är dock ganska ovanligt att privatpersoner äger och har detta som investering. Främst på grund av det stora kapital som krävs. Det finns dock en del fastigheter i form av arvegods och liknande som hyrs ut och förvaltas av privata ägare.

Värt att tänka på är att det krävs kunskap i form av fastighetsförvaltning och kanske även fastighetsskötsel. Det är dock vanligast att fastighetsbolag äger och förvaltar fastigheter.

 • Om möjligt bör det ske i bolagsform.
 • Kräver ofta stort kapital.
 • Kräver kunskap i fastighetsförvaltning.

Investera i fastigheter genom börsen

Ett vanligt sätt att investera i fastigheter är att göra det via börsen. Det vill säga genom att du äger aktier eller fonder i olika fastighetsbolag så blir du indirekt ägare av fastigheter. Om bolagets fastigheter har en god värdeutveckling så värderas ofta deras aktiekurs högre, vilket kan ge avkastning till dig som ägare. Utöver detta så får du även en bra riskspridning.

I Sverige finns ett antal börsnoterade fastighetsbolag och deras inriktning på typ av ägda fastigheter varierar. En del kanske väljer att bara äga fastigheter i en specifik stad, region eller typ av fastighet såsom industrifastigheter eller kontor.

En fördel med att investera i fastigheter genom börsnoterade bolag är att du behöver inte ha någon större kunskap i fastighetsförvaltning eller fastighetsmarknaden överhuvudtaget. Det sköter bolaget åt dig och du kan njuta av eventuella vinster i form av stigande aktiekurser och utdelningar. Läs mer om utdelningar i vår artikel om Aktiestrategier.

Svenska fastighetsbolag på börsen

Om du är nyfiken fastigheter och vill investera så ser du de svenska börsnoterade fastighetsbolagen här nedan. När du klickar på ett av dem kommer du direkt till informationssidan hos Avanza där du kan läsa mer om bolagen!

Läs mer om Samhällsbyggnadsbolaget i Norden B   Läs mer om Samhällsbyggnadsbolaget i Norden B
Läs mer om Castellum   Läs mer om Castellum
Läs mer om Hufvudstaden A   Läs mer om Hufvudstaden A
Läs mer om Fast Balder B   Läs mer om Fast Balder B
Läs mer om Diös Fastigheter   Läs mer om Diös Fastigheter
Läs mer om Wallenstam B   Läs mer om Wallenstam B
Läs mer om Sagax B   Läs mer om Sagax B
Läs mer om Atrium Ljungberg B   Läs mer om Atrium Ljungberg B
Läs mer om Catena   Läs mer om Catena
Läs mer om Platzer Fastigheter Holding B   Läs mer om Platzer Fastigheter Holding B
Läs mer om Kungsleden   Läs mer om Kungsleden
Läs mer om Alm Equity   Läs mer om Alm Equity

Fastighetsinvesteringar genom Crowdfunding

De senaste åren har crowdfunding/crowdlending blivit populärt. Kort beskrivet så handlar det om att investerare antingen lånar ut pengar till ett projekt eller att de går in som delägare i projektet. Alla som har valt att investera delar i slutändan på vinsten i projektet.

Det finns 2 typer, lånebaserad och aktiebaserad crowdfunding.
Lånebaserad crowdfunding betyder att privata och/eller professionella investerare lånar ut kapital till ett fastighetsprojekt eller företag. För detta får investerarna amorteringar och räntebetalningar.
Vid aktiebaserat crowdfunding säljer ett företag aktier till investerare, dessa investerare blir minoritetsägare i företaget utan några garantier att få tillbaka sina investeringar.

Tessin.se och Kameo.se är två stycken aktörer inom crowdfunding i fastighetsbranchen.
Genom deras plattformar kan man enkelt hitta olika projekt att investera i. Du får även se vad de olika projekten kostar och vad som kan tillkomma. Du lånar sedan ut pengar till dessa projektutvecklare och får sedan ränta och amortering som ersättning.

hur du investerar i fastigheter på Tessin.se
Bild från Tessin.se
Investera via Kameo.se
Bild från Kameo.se
Läs mer om hur du investerar i fastigheter på Tessin.se   Läs mer om hur du investerar i fastigheter på Tessin.se
Läs mer om hur du investerar i fastigheter på Kameo.se   Läs mer om hur du investerar i fastigheter på Kameo.se
Inlägg skapade 16

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen