kryptovaluta

Kryptovaluta – En kort beskrivning

Detta inlägget innehåller Affiliatelänkar. (Disclaimer/Friskrivning)

Kryptovaluta, eller digitala pengar, är ett virtuellt betalningsmedel.
Du har säkert hört talas om Bitcoin och dess starkt ökande värde under 2020/2021. Bitcoin är just nu den största kryptovalutan och har sedan 2016 ökat från 400 dollar till ett värde idag på runt 66.000 dollar. Värdeökningen har varit otrolig och det har också gjort att intresset för kryptovalutor har ökat.

kryptovalutan bitcoins årliga graf

Bitcoin är bara en av alla ca 10000 olika kryptovalutor som finns. Etherum, Dogecoin och Litecoin är ytterligare valutor där intresset har ökat. 

Överlag fluktuerar priset ganska kraftigt på kryptovalutor. Man vet inte riktigt vad som kommer hända i framtiden i fråga om lagar och regler. Men man kan slå fast vid att intresset är stort, och ökar hela tiden.
Vi kommer här kort beskriva hur det fungerar och hur man kan använda kryptovalutan. Vi kommer även kolla på lite olika sätt att faktiskt tjäna pengar genom trading av kryptovalutor.

Men vi börjar med en enkel förklaring på vad en kryptovaluta egentligen är fungerar.

Innehåll:


Vad är en kryptovaluta

Kryptovaluta är egentligen en virtuell valuta som fungerar självständigt och dess ökande eller minskande i värde beror på tillgångens utbud och efterfrågan. Den styrs ej heller av någon centralbank utan har ett decentraliserad redovisningssystem där du är din egna bank. Man kan säga att kryptovalutan kan användas för betalning men den utfärdas inte av en centralbank.

Valutan genereras via mjukvara som krypterar transaktionsdata så den kan kontrolleras och förvaras av sin ägare.
Kryptovalutor som tex Bitcoin är immuna mot godtycklig inflation då tillgången till valutan är fast och känd.
Vem som helst kan kontrollera antalet Bitcoin i rörelse och man kan lita på att den totala mängden Bitcoin aldrig kommer att överstiga 21 miljoner mynt.

Idag används dessa valutor främst som en tillgång att spekulera i, dvs precis som med en aktie så vill man köpa valutan billigt och sedan sälja dyrt. Valutan kan även användas som betalningsmedel för varor och tjänster. Som betalmedel är syftet med kryptovalutan oftast att undvika mellanhänder som tar provisioner eller har långsamma transaktioner.


Vad är en Blockchain?

beskrivning av blockchain
Blockchain

Tekniken som möjliggör transaktioner av en kryptovaluta kallas blockchain, eller blockkedja på svenska. Kort beskrivet så är blockchain en säker arkitektur som sparar och spårar data på ett decentraliserat sätt. Detta bekräftas sedan av ett stort nätverk av datorer.

Tekniken uppfanns redan 1991, men det var när Bitcoin skapades 2009, som blockchain-tekniken började användas i praktiken.


Detta är ett system där alla transaktioner som sker, dokumenteras publikt i blockkedjan. Det vill säga så alla transaktioner lagras på alla datorer som är med i kedjan.
Denna transaktion måste sedan verifieras av andra enheter i blockkedjan för att kontrollera att transaktionen inte gått till någon annan.

Vid en överföring måste även sändare och mottagare verifiera sig med sina privata nycklar.

För att vara 100% säker på att transaktionen så säkras detta upp av andra datorer i blockkedjan som kallas ”Miners”. Dessa miners säkerställer att blockkedjan fungerar och får sedan en liten del kryptovaluta som ”tack för hjälpen”.

Fördelar med blockchain:

 • Säkrare transaktioner
 • Svårare att manipulera data
 • Färre mellanhänder
 • Effektivare arbetsflöden
 • Man kan begränsa replikering av data

Blockkedjor har stora användningsområden förutom kryptovalutor. Det används i bland annat E-handel, Informationsutbyte, sjukvård, på myndigheter och mycket mer.


Kryptovaluta – Hur det började

Satoshi Nakamoto skapade Bitcoin 2009 efter finanskrisen.

Många hade tappat sin tillit till banker och deras agerande där de vägrade att låta folk ta ut sina sparade pengar.

Syftet med Bitcoin var att du själv skulle kunna skicka och ta emot pengar, snabbt, till en låg avgift,  anonymt världen över utan inblandning av banker och myndigheter.

Man sparade sedan alla transaktioner i blockkedjan publikt för att säkerställa att ingen fuskade genom att ta fram egna falska Bitcoins.


Att köpa Kryptovaluta

Det finns idag två olika sätt för dig att handla med kryptovalutor.
Antingen att handla med själva valutan eller att handla med certifikat som följer valutans kursrörelser.

 • Att handla med Certifikat

  Vill du handla med kryptovalutans certifikat så kan du göra det via en nätmäklare som tex Avanza.
  Med detta alternativ så äger du inte själva valutan direkt utan istället ett certifikat som följer kursen på den underliggande valutan. Ett exempel på certifikat är ”Bitcoin XBT”.
 • Köpa kryptovaluta direkt

  Om du hellre vill äga den riktiga valutan så kan du göra det via olika kryptomäklare som tex Trijo eller BTCSWE.
  En kryptomäklare är specialicerad på just kryptovalutor och erbjuder oftast ett stort antal olika valutor att handla med.

Detta kan vara ett bra sätt att lära sig om kryptovalutor fungerar och hur du köper/säljer på bästa sätt.

Värt att tänka på är att skapa en ”Wallet” som du för över dina valutor till. Detta för att DU skall vara ägaren av valutan och inte nätmäklaren.
Alla dina olika valutor och tillgångar lagras i din Wallet och har alltid en publik nyckel och en privat nyckel.
Den publika nyckeln används för att kunna se och spåra en transaktion men dina tillgångar i plånboken kan bara användas genom att låsa upp den med den privata nyckeln.

Var rädd om din privata nyckel!!


Risker med Kryptovaluta

kryptovaluta och dess risker

På grund av det stora kursökningen på framförallt Bitcoin de senaste åren så har även intresset för kryptovalutor ökat. Många tycker dock att hela upplägget med kryptovalutor är oseriöst då det saknar en underliggande säkerhet som traditionella valutor har.

En stor riskerna med handel av kryptovalutor är svängningar i deras pris.
Svängningarna brukar vara mycket större än om man jämför med aktier eller fonder. En valutas kurs kan snabbt mångdubblas för att sedan halveras igen. Och förutom kursrörelser så vet man heller inte vad som kommer att ske i framtiden när det kommer till lagstiftning och regleringar gällande handel med kryptovalutor som tex Bitcoin eller Etherum.


Fördelar och Nackdelar med Kryptovaluta

Precis som med allt annat så finns det både för och nackdelar. Nedan är ett par punkter som skulle kunna beskriva dessa fördelar och nackdelar med kryptovalutor.

Fördelar:

 • Om kryptovaluta skulle bli det ledande betalningsmedlet någon gång i framtiden så är du väl förberedd om du redan nu är ägare.
 • Du kan ”Tradea” med kryptovalutor. Det är ofta stora kursrörelser på många av valutorna som eventuellt kan ge stora vinster.
 • Snabbare och billigare transaktioner utan mellanhänder.
 • Säkra transaktioner med start kryptering.

Nackdelar:

 • Kryptovalutor kommer med en förhållandevis hög risk. Fallhöjden är hög och kursen kan svänga kraftigt.
 • Framtiden? Vilka kryptovalutor kommer användas om 10 år? Dagens ledande valutor kanske inte ens kommer finnas kvar då.
 • Vi vet inte om det kommer att komma lagar och restriktioner som kommer att reglera handeln med kryptovalutor i framtiden.

Olika kryptovalutor

Utbudet av kryptovalutor ökar hela tiden.
För att få en bra koll så rekommenderas att starta ett konto på tex trijo, där du kan hitta information och handla med en rad olika valutor.

Här listar vi några av de vanligaste och populäraste.


Var försiktig och investera smart

Som med all investering så gäller det att vara lite försiktig. Detta gäller i allra största grad när det kommer till handel med kryptovalutor. Kurserna stiger/sjunker ofta kraftigt så riskera inte pengar du inte har råd att förlora. Det förekommer, precis som på aktiemarknaden, ras där värdet mer än halveras.

Sätt upp en strategi för din investering, passa på att plocka hem lite vinster när tillfälle ges. Skaffa dig förståelse och kunskap om krypto innan du börjar. Sätt dig in i de olika kryptovalutorna, hur de fungerar, hur deras blockkedja fungerar och hur ser framtiden ut?
Internet är fullt av information och guider som beskriver de flesta förekommande aktuella valutor. Ämnet är hett och många skriver och pratar om kryptovalutor just nu. Vissa säger att krypto är framtiden medan vissa kommer hävda motsatsen. Försök att hitta trovärdiga och seriösa källor eller ta hjälp av andra investerare som hållit på ett tag.

Lycka till med din investering i kryptovalutor!


Senaste inlägg:

Inlägg skapade 16

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen