spartips

15 Spartips i vardagen 2021 [GUIDE]

Detta inlägget innehåller Affiliatelänkar. (Disclaimer/Friskrivning)
Uppdaterad 2021-11-17

Jag vill i detta inlägg samla några av de i mitt tycke är de bästa spartipsen. Det finns 100-tals sätt att spara pengar och det gäller att hitta de som du tycker är lämpliga att applicera på din livssituation och ekonomi. Du kanske bara behöver lite spartips i vardagen, eller vill skapa en långsiktig plan för ditt sparande, då kan den här listan hjälpa dig i rätt riktning.

Minska utgifter istället för att öka inkomster

Jag brukar tänka att för varje krona jag kan spara in kan jag också öka mina investeringar med, många bäckar små!
Minska dina utgifter eller öka dina inkomster brukar man säga och att minska är oftast det lättaste, i vart fall i början.

En del av tipsen kanske låter självklara för dig men glöm inte att över tid kan dessa små åtgärder skapa stora pengar om de investeras och du låter Ränta-på-ränta-effekten få jobba.

Jag kommer börja med mina 15 bästa spartips. För att längre ner dyka ännu djupare och ge ännu fler tips på hur du kan spara pengar i vardagen.


Artikelns Innehåll:


Varför är det bra med spartips?

Anledningarna till att man behöver eller vill spara pengar kan vara många. Det kan vara så att du har låg lön eller höga omkostnader som gör att du verkligen behöver spara. En annan anledning kan vara att du vill ha ett sparande ifall något oförutsett skulle hända. Såsom en sjukdom eller om du skulle bli av med ditt arbete.
Ditt största mål i livet kan ju också vara att bli ekonomiskt oberoende och leva på ditt kapital. Då kommer du förmodligen också behöva ha någon form av sparande.

Spara till en högre levnandsstandard

Förutom det jag nämnt ovan så kan ett sparande också ge dig möjlighet till en högre levnadsstandard. Du kan köpa mer av det du vill ha och unna dig det där lilla extra.


Mina 15 bästa Spartips

spartips i vardagen

Här följer mina 15 bästa spartips. Du kanske redan praktiserar några av dem?

Samla dina lån och krediter
Det är onödigt att dras med stora räntekostnader varje månad på grund av att ha olika lån utspridda över olika banker. Genom att du samlar dina lån och bakar ihop dem till ett, lite större lån så brukar man oftast kunna få en mycket bättre ränta. Detta kan göra att du sparar mycket pengar på de minskade räntekostnaderna som detta medför. Färre lån ger dig även en förbättrad kreditvärdighet som kan möjliggöra en ännu lägre ränta vid en framtida omförhandling.
Du slipper också hålla reda på massa olika lån utan du har ett lån som du kan ha full koll på. Detta minskar risken att du glömmer något, med en dyr påminnelseavgift som följd.

samla dina lån på Lendo.se   Samla dina lån på Lendo.se
Samla dina lån och sänk din ränta på Advisa.se   Samla dina lån och sänk din ränta på Advisa.se

Se över dina abonnemang
Mobilabonnemang, Spotify, Storytel, Netflix, C More,…Gå igenom alla hushållets abonnemang och tjänster och räkna på vad de alla kostar dig varje månad. Jag garanterar att summan är större än du tror.
Se över om du verkligen behöver alla dessa tjänster samtidigt, du kanske kan pausa eller kanske avsluta någon av dem?

Planera dina inköp
När du ska  handla mat, skriv listor och håll dig till det som står på dem. Kanske har du spanat in de där nya byxorna och du har bestämt dig för att köpa dem, kolla om dem finns till rabatterat pris någonstans.
Eller varför inte gå hem och fundera en vecka om du verkligen behöver varan överhuvudtaget.
Undvik impulsköp!

Kolla över räntan på ditt bolån
Ett sätt att sänka sina räntekostnader är genom att pruta på bolånet. Ju större lån du har desto mer kommer du spara på att få ner räntan.
En sänkning av boräntan på  0,25 procentenheter skulle ge en besparing på 2500 kr per år per miljon i bolån.
Som du ser finns det stora pengar att spara genom att besöka din bank och försöka pruta ner din ränta.

Samla dina lån och sänk din ränta på Advisa.se   Samla dina lån och sänk din ränta på Advisa.se

Sälj onödiga saker
Gå igenom källaren, vinden, förrådet eller garaget. Du kommer förmodligen ha en massa saker där som du aldrig kommer använda.
Passa på och städa ut ditt hem och lägg ut sakerna på försäljning på till exempel Blocket eller Tradera
Det finns köpare på allt och det kan bli en fin extra slant att spara!

Gör en budget
Med en budget får du koll på vad pengarna ska gå till. Mat, transport, sparande och nöjen, genom att skapa en budget får du även koll på vad du lägger dina pengar på.
Lista alla dina inkomster och utgifter så kan du bättre se vart dina pengarna tar vägen.
Du kommer förmodligen också minska antalet onödiga inköp.

Ta med lunchlåda till jobbet
Äter du mycket uteluncher istället för att ta med egen matlåda? I så fall har du mycket pengar att spara på att göra ett storkok på helgen så det räcker till matlådor hela veckan.
Det är inte ovanligt att en utelunch kostar 90-100:-, ibland mer, medans en egengjord matlåda kostar runt 15-20:-.

Kreditkort och bensinkort
Olika kreditkort och bensinkort ger olika förmåner eller rabatter. Vissa av dem ger mer rabatter ju mer du handlar och vissa ger en viss procent på alla köp.
Beroende på hur mycket du handlar och vart du handlar så kan olika kort ge olika förmåner och rabatter.
Använd en jämförelsesajt för att undersöka vilket kort om passar din ekonomi. Du kan där se förmåner och avgifter för de olika korten.

samla dina lån på Lendo.se   Jämför kreditkort och bensinkort på Kortio.se

Sluta röka eller snusa
Inte nog med att det inte är bra för din kropp så är det även dyrt att både snusa och röka. Förutom att det är dyrt så kan det ge skadliga konsekvenser i framtiden som kan komma att kosta dig pengar i form av mindre inkomster och ökade sjukvårdskostnader.
Att sluta ger bara positiva fördelar både på din hälsa och din ekonomi.

Så här mycket kan du spara på att sluta röka eller snusa   Så här mycket kan du spara på att sluta röka eller snusa

Sänk värmen i din bostad
Uppvärmningen av din bostad utgör oftast den största delen av elförbrukningen varje månad.
Genom att sänka värmen hemma någon grad så gör detta stor skillnad på elförbrukningen och kostnaden för denna.

Jämför och hitta det bästa El-avtalet på Elskling.se   Jämför och hitta det bästa El-avtalet på Elskling.se

Sälj bilen och åk kollektivt eller cykla
Bilar är de flesta hushålls största utgift. Du har reparationer, service, försäkring, drivmedel och även värdeminskningen skall tas i beaktande.
Bor du i en lägenhet så har du säkert en parkering som också skall betalas.
Ta och fundera igenom om du skulle klara dig utan bil. Du kanske kan cykla eller åka kollektivt. Om du kommer fram till att bil är ett måste i hushållet så kanske ett byte till en mindre/billigare bil vore möjligt.

Välj e-faktura & autogiro
Får du fortfarande dina fakturor i pappersformat? Då har du säkert sett att många företag lägger på en extra fakturaavgift.
Välj istället e-faktura och autogiro så slipper du dessa onödiga kostnader.

Tvätta & diska fullt och strunta i torktumlaren
Kör bara tvätt/diskmaskin när den är full. 
Torktumlaren drar stora mängder el och det är betydligt skonsammare för dina kläder om de får torka på ett torkställ eller utomhus.

Se över ditt sparande
Ta dig själv tiden att se över ditt sparande. Du har kanske dina sparpengar på ett sparkonto med minimal ränta? Varför inte fundera på om det skulle passa dig att  investera i aktier eller fonder?
Detta skulle över tid kunna bli en stor inkomst med hjälp av Ränta På Ränta.

Sluta släng mat
Visste du att vi i genomsnitt slänger 45 kilo mat och dryck varje år.
Lukta på varorna innan du slänger dem frys och in det du inte planerar att använda.
”bäst före” betyder inte sista förbrukningsdag.


Bonustips för ditt sparande

Här kommer ytterligare ett gäng tips. En del av dessa tips på sparande kanske inte passar dig och din livssituation överhuvudtaget men förhoppningsvis kan du snappa upp något som kan göra att just du kan öka ditt sparande.
Och har du något spartips som du tycker absolut borde finnas med så lämna gärna en kommentar längst ner.

Spartips Ekonomi och Bank

Spartips Ekonomi och Bank

Öppna ett sparkonto

Om du inte redan har det så öppna ett sparkonto som ger dig ränta. Många storbanker erbjuder ingen ränta alls på dina sparade pengar. Kolla upp vad en mindre bank har för ränta att erbjuda. Håll dock koll på så de omfattas av insättningsgarantin.

Investera i fonder

Spara i fonder kan ge dig en bra avkastning över tid. Gärna ett kontinuerligt månadssparande på ett investeringssparkonto.

Välj ett billigt bankkort

Jämför kostnader mellan olika bankkort. Du kanske inte behöver kreditfunktion utan klarar dig med ett helt vanligt bankkort? Ett vanligt bankkort kommer inte med massa onödiga kostnader och är oftast gratis att använda i utlandet.

Samla dina försäkringar

Samla dina försäkringar hos ett försäkringsbolag så får du oftast en bättre försäkringspremie.

Jämför långivare

Om du blir tvungen att låna pengar så ska du jämföra långivarnas villkor och avgifter.

Gör en budget

Skapa en budget så du får koll på dina utgifter och inkomster. När du ser var du gör av dina pengar så kan du enklare reglera och anpassa din konsumtion. Du kan även följa upp och se om din budget brister någonstans eller om du kanske måste omfördela något.


Spartips i hemmet

spartips i hemmet

Gör matlådor

Här finns många slantar att spara. En ”utelunch” kan utan problem kosta 150-200:-, viket på en månad blir stora summor. Med en matlåda sparar du både pengar och tid.

Duscha istället för bada

En dusch gör av med betydligt mindre vatten än ett bad. Om du även kan tänka dig att sänka temperaturen på vattnet någon grad och byta till ett snålspolande munstycke så minskar du vattenåtgången vilken i sin tur sparar både pengar och miljön.

Sluta torktumla

Brukar du torka din kläder i torktumlare? Förutom att det sliter mycket på kläderna så går det åt mer el att köra torktumlaren än själva tvätten av kläderna. Så om du har plats och möjlighet, skaffa en torkställning och i samma veva ta och titta igenom ditt elavtal.

Jämför och hitta det bästa El-avtalet på Elskling.se   Jämför och hitta det bästa El-avtalet på Elskling.se

Tvätta fullt med lägre temperatur

Fyll tvättmaskinen innan du tvättar. Halvtomma maskiner ger fler tvättar, mer vattenåtgång och större elförbrukning.

Byt ut dina glödlampor till LED

Om du inte redan bytt ut dina gamla glödlampor till LED så är det hög tid. Förutom sin långa livslängd, ofta flera år, så spara du pengar i form av mycket minskad elförbrukning.


Spartips bil och transport

Underhåll och serva din bil

Glöm inte att underhålla och serva din bil. Använder du bilen mycket så har du även ett stort slitage. Genom att sköta underhållet så minskar du risken för stora haverier och kostnader. Har du lite äldre bil så kan man göra mycket av underhållet själv till en lägre kostnad.

Tillämpa ecodriving

Ecodriving handlar om att köra bränsleekonomiskt. Du skall ha en planerad körning genom att följa trafikrytm, på rätt växel och minimera inbromsningar och accelerationer.

Använd motorvärmare

En kallstart sliter på din motor. Dessutom drar din bil mer bränsle om motorn inte har kommit upp i arbetstemperatur. Genom att använda en motorvärmare när det börjar bli lite kallare ute så sparar du både på din bil och pengar.

Kolla igenom din bilförsäkring

Har du rätt försäkring på din bil? Ska du ha Hel, halv eller bara trafikförsäkring? Tilläggsförsäkringar, behövs det? Du kanske har en gammal bil som inte är värd så mycket och därför inte behöver betala för en helförsäkring. Det är värt att tänkas igenom i vart fall.

Samåkning

Har du någon granne eller bekant som arbetar i närheten av din arbetsplats? Kolla igenom möjligheten för samåkning så kan ni alla spara pengar.

Undvik billån

Köp om möjligt din bil kontant och skippa billånet. Det kan vara värt att kolla upp med din bank om du kan låna till bil genom att utöka sitt bolån. Generellt är bolåneräntorna lägre än ett billån då banken anser att huset eller lägenheten är en bättre säkerhet än en bil.

Strunta i bilen och köp en cykel

Om ni har flera bilar i hushållet kan det vara värt att fundera på om det skulle vara möjligt att klara sig med en bil och ersätta några resor med cykling. Förutom stor kostnadsbesparing så är det även super för hälsan! Har du lite längre resor så kanske en elcykel skulle kunna vara ett alternativ


Läs mer

Det finns 100-tals spartips att hitta på nätet. Ovan nämnda är bara några stycken som man kan börja med.
Känner du att du redan har kolla på dessa spartips så kan du besöka sidorna nedan och läsa vidare om ytterligare tips om sparande som kan spara pengar åt dig.


Senaste inlägg:

Inlägg skapade 16

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen