fondrobot, investeringsrobot

Fondrobot eller Investeringsrobot – Vad är det?

Detta inlägget innehåller Affiliatelänkar. (Disclaimer/Friskrivning)

Uppdaterad 2021-11-22

Fondrobot, Investeringsrobot eller robotrådgivare är alla ett namn på en tjänst som automatiserar ditt sparande och dina  investeringar när du vill börja med aktier

Robotarna kan jämföra olika fonder och aktier och kan sedan placera dina pengar i det lämpligaste alternativet. Roboten tar även risk, avkastning och prisnivå i beaktande. 

Fondroboten kan hjälpa till att fördela dina pengar i olika fonder baserat på den inriktning och risknivå du själv har valt. För dig som vill automatisera dina investeringar så är det ett bra alternativ.
På detta sätt får du ett enkelt, billigt och automatiserat månadssparande. Detta är perfekt för dig som vill vara mer eller mindre passiv i ditt sparande. 

I den här artikeln kommer jag berätta lite mer om vad en fondrobot är och jag kommer även visa ett par alternativ som finns på marknaden. 

Tänk på att det är alltid en risk att investera i fonder och det är inte säkert att man får tillbaka hela investerade beloppet..


Innehåll:


Hur fungerar en fondrobot?

Fondrobotar och Investeringsrobotar  är tjänster vars syfte är automatisera placeringarna av dina pengar och för denna tjänst utgår en kostnad. Det vill säga så ska du kunna låta roboten göra jobbet medan du kan göra något annat. 

Det börjar med att du fyller i ett formulär med frågor om dig, din ålder, vad du har för  sparhorisont och vilken risk du är bekväm med. Roboten  kommer sedan plocka ett förslag på investering som passar din profil och riskbenägenhet. 
Efter detta, om du är nöjd med förslaget, så anger du vilken summa du vill sätta in och hur stort belopp du vill månadsspara. 

Därefter håller fondroboten löpande koll på dina investeringar och balanserar om dem, om det skulle ske svängningar i marknaden och portföljen inte längre lever upp till de kriterier du satt upp.

Modern Portföljteori

Fondroboten använder något som kallas för modern portföljteori för att ge underlag till sina beslut.
Detta är mer eller mindre komplicerade matematiska modeller för att kunna maximera vinsten och minimera risken.

Dessa modeller skapar ett agerande hos roboten som tar följande i anspråk:

  • Välja billigare fonder istället för dyra. Detta för att hålla nere avgifterna.
  • Sprid investeringar mot många olika marknader och segment.
  • Investera globalt för att får större möjligheter och mindre risk.

Detta är en stor skillnad från oss människor som även lägger in känslor i sitt beslutsfattande. Fondroboten gör istället ett mer rationellt investeringsbeslut och följer noga uppsatta regler.


Fördelar med en investeringsrobot/fondrobot

Investeringsrobotar har blivit populära bland både stora och små sparare. Ett stort skäl till detta är den enkelhet som följer med tjänsten. 

En av de största fördelarna med en investeringsrobot är att du sparar en hel del tid jämfört med om du själv skall sätta dig in i olika investeringsalternativ, jämföra och sedan fatta beslut. 

Sedan finns ju även fördelen att det inte krävs några kunskaper för att kunna komma igång med investeringar. Roboten sköter det mesta åt dig och du kan med hjälp av roboten lära dig att investera på ett smart sätt.

Fondroboten ger dig tips och råd om vilka fonder som är lämpliga att investera i just nu samtidigt som den kan utföra investeringarna åt dig. Detta är bra om man har svårt att själv bevaka fonder och aktier.

Fördelar med fondrobot
Fördelar med en fondrobot kan vara den enkelhet de medför.

Om du känner att du inte har tid och lust att med jämna mellanrum balansera om, analysera och utvärdera din fondportfölj så kan det vara en stor fördel med en fondrobot.

Kostnaden för tjänsten är inte heller så stor. Låt oss räkna på en avgift på 0,5% per år, så blir kostnaden 250 kronor per 50 000 kronor som du investerar. Ingen stor avgift för ett relativt bekymmersfritt sparande.


Vad kostar en fondrobot?

Allting har ett pris, så även möjligheten att utnyttja en fondrobot/robotrådgivare.
Man brukar kunna dela in kostnaderna i tre delar:

Förvaltningsavgift – kostnaden för tjänsten

I dag ligger kostnaden för tjänsten någonstans mellan 0,24 – 0,50%.   

Kostnaden för tjänsten kan hållas nere då inga löner eller andra administrativa kostnader finns på samma sätt som för en fysisk person.

Kostnad för fonderna du köper

Förvaltningskostnader finns alltid när det handlas med fonder. Det kostnaden som fondbolaget tar ut för att förvalta fonden. 
Ofta så har robottjänsterna förhandlat ner förvaltningskostnad för att kunna få den så låg som möjligt, men även här kan det skilja mellan de olika fondrobotarna.

Växlingsavgift och transaktionsavgifter

Vid köp av utländska fonder genom fondroboten så kommer det tillkomma växlingsavgift och kanske även en transaktionsavgift. Detta brukar dock inte vara några stora avgifter. 

Ovanstående kostnader brukar hamna någonstans på 0,5 – 1.0% av din investering. En jämförelse mellan de vanligaste svenska tjänsterna finner du längre ner i inlägget.


Fondroboten är ingen garanti för vinst

risk-inside, risker med en fondrobot

Som de flesta vet så innebär investeringar en risk. Risken kan vara större eller mindre beroende på val av investering.
Investeringsroboten investerar i fonder eller aktier och dessa kan således tappa i värde så tjänsten är ingen garanti för positiv avkastning.

Har du startat ett sparande med hjälp av en fondrobot så ha för vana att titta till din investering någon gång i kvartalet för att vara säker på att allt utvecklas som du vill.


Jämförelse mellan robotrådgivare och investeringsrobotar

Det finns ett antal fondrobotar på marknaden som i stort erbjuder samma sak. Jag tänkte nedan ge en liten jämförelse bland de vanligaste. Det finns många fler och att säga vilken som är bäst är svårt. Alla aktörer erbjuder någon form av ”risknivå” som sedan styr hur dina pengar placeras.

Dock tycker jag att man ska ta en titt på Lysa och Avanza Auto om man är intresserad av att börja använda någon robottjänst. Lysa har relativt låga avgifter och om du som jag har ditt övriga sparande på Avanza så kan den vara ett bra val.

Som vanligt gäller att du gör din egna efterforskning och denna artikel är ej menad som någon form av rekommendation.

BolagTotal avgiftMinsta startbeloppHemsida
Lysa0,36% – 0,41%1000 krwww.lysa.se
Avanza Auto0,40% – 0,50%1 krwww.avanza.se
Opti0,60% – 0,90%200 krwww.opti.se
Nordnet Robosave0,65% – 0,73%5000 krwww.nordnet.se
Fundler0,27% – 0,84%500 krwww.fundler.se
Prisjämförelse mellan olika fondrobotar

Vanliga frågor rörande fondrobotar

Kan jag förlora mina pengar?

Rent teoretiskt så är svaret ja. Men risken är mycket liten. Det skulle kräva att, alla företagen som din fondrobot har placerat pengar i, skulle gå i konkurs samtidigt. Vilket inte lär ske..

Är en fondrobot ett säkert sparande?

Ja, både fonder och företaget som erbjuder fondrobotar står under tillsyn av finansinspektionen. För just robottjänster så finns det ett statligt investerarskydd som uppgår till 250 000 kr. Det finns dock inga garantier på att dina investeringar kommer öka i värde.

Omfattas fondrobotar av insättningsgarantin?

I den listan jag visat här ovan så innefattas alla dessa bolag av den statliga insättningsgarantin.

Varför ska jag inte bara ta en indexfond istället?

En fondrobot balanserar automatiskt om ditt fondinnehav och ökar riskspridningen. Detta sker inte i en indexfond. En indexfond följer enbart ett utsnitt av den totala marknaden.

Vilken robot ska jag välja?

Själv har jag bara provat Avanza Auto. Lysa känns som ett bra alternativ med låga avgifter. Som vanligt får du göra din egna research och ta ett eget beslut 🙂

Läs mer om Avanza Auto   Läs mer om Avanza Auto

Har du använt en fondrobot?

Om du använder någon investeringsrobot så vore det kul att veta vilken och hur det har gått för dig!

Skriv gärna en kommentar här nedanför och berätta!


Senaste inlägg:

Inlägg skapade 16

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen